Zakaj si za kosilo ne privoščiš bučnih njokov?
Izdelava je zelo preprosta in hitra.
Sestavine, ki jih potrebuješ so:
800 g buče (muškatna buča)
250 g bele moke
150 g polonozrnate moke
100 g krompirja
1 jajce
Beli poper
Sol
Bazilika
Muškatni orešček
Najprej na koščke narežeš olupljeno bučo in jo
skuhaš v vreli vodi (približno 15 minut). Istočasno skuhaš tudi na koščke
narezan krompir. Ko je buča kuhano, jo pretlačiš v pire. Pire daš v cedilo in
odstran odvečno vodo. Pire pustiš, da se ohladi, prav tako narediš pire iz
krompirja. Medtem ko se pireja hladita, stehtaš moko in pripraviš ostale
sestavine, ki jih potrebuješ. Ko sta pireja ohlajena jih zmešaš skupaj in dodaš
jajce, sol in ostale začimbe. Naslednji korak je, da vmešaš moko, ki jo steseš
skozi cedilo. Vse skupaj dobro pregneteš in po potebi dodaš še malo moke, da
lahko oblikuješ njoke. Testo naj v hladilniku počiva pol ure.
Oblikovanje
njokov
Najlažje jih oblikuješ tako, da testo razdeliš na
4 dele in oblikuješ štiri kače. Oblikuješ jih tako, da jih rezeš z nožem na
približno en prst široke trakove.
Kuhanje
Njoke kuhaš v vrelem kropu tako dolgo, da
priplavajo na površje.
Postrežba
Njoki bodo dobri
z različnimi omakami: paradižnikovi, gobovi, smetanovi... Lahko pa jih
pripraviš samo v zeliščnem maslu, ki ga narediš tako, da v maslu prepražiš
različne začimbe in potem steseš njoke v ponev v kateri pripravljaš zeliščno
maslo. Enostavno vendar okusno, lahko jih pokaplaš tudi z bučnim oljem.
Shranjevanje
njokov
Velikokrat se zgodi, da je njokov preveč za eno
kosilo in ne veš, kaj bi z ostalimi njoki. Najbolje je, da še ne skuhane
posamično zamrzneš na krožniku, ki ga
obložiš s peki papirjem in imaš tako domače njoke vedno na razpolago.
Ni komentarjev:
Objavite komentar