Čemaž ali divji česen je trajnica z zdravilnimi učinki.
Čemaž so uživali že Rimljani, ki naj bi ga imeli celo
rajši kot česen. Čemaž je v celoti užiten, vendar ga ne
smemo uživati v prevelikih količinah. Uporabi se lahko liste, čebulice, cvetove
in plodove. Cvetovi imajo močnejšo aromo, stari listi pa šibkejšo. Nabiramo
liste, ker jih najlaže opazimo in tudi čebulico in cvetove. Pripravimo lahko čemaževo juho ali uživamo presnega v solatah in v namazih.
Shranjevanje čemaža
Lahko ga shranjuješ tako, da narediš pesto z olivnim oljem, soljo,
pinjolami in ga shranjuješ v kozarčkih v hladilniku. Shraniš pa ga lahko tudi v
zamrzovalniku, in sicer ga z malo vode zmelješ in shraniš v posodicah.
Priprava čemaževih rezancev
Za čemaževe rezance potrebuješ:
2 šalotki
2 stroka česna
Beli poper
Sol
Čemaž
Žlica kisle smetane.
Postopek
Na olju prepražiš šalotko in česen, ko sta šalotka in česen prepražena,
dodaš čemaž, ki ga prav tako prepražiš. V posodo s čemažem dodaš začimbe in na
nizki temperaturi z malo vode čemaž dušiš. Po desetih minutah dodaš kislo
smetano in omaka je pripravljena. Hkrati
skuhaš tudi rezance, ki jih v ponvi zmešaš s čamažem. Za mesojedce lahko
popečeš tudi koščke kranjske klobase, ki jih posuješ po rezancih. Na kupček
rezancev, pa posuješ poljubni sir.
Ni komentarjev:
Objavite komentar