o meni

četrtek, 4. april 2013

Čemaževi rezanci


Čemaž ali divji česen je trajnica z zdravilnimi učinki.
Čemaž so uživali že Rimljani, ki naj bi ga imeli celo rajši kot česen. Čemaž je v celoti užiten, vendar ga ne smemo uživati v prevelikih količinah. Uporabi se lahko liste, čebulice, cvetove in plodove. Cvetovi imajo močnejšo aromo, stari listi pa šibkejšo. Nabiramo liste, ker jih najlaže opazimo in tudi čebulico in cvetove.  Pripravimo lahko čemaževo juho ali uživamo presnega v solatah in v namazih. 

Shranjevanje čemaža

Lahko ga shranjuješ tako, da narediš pesto z olivnim oljem, soljo, pinjolami in ga shranjuješ v kozarčkih v hladilniku. Shraniš pa ga lahko tudi v zamrzovalniku, in sicer ga z malo vode zmelješ in shraniš v posodicah.

Priprava čemaževih rezancev

Za čemaževe rezance potrebuješ:
2 šalotki
2 stroka česna
Beli poper
Sol 
Čemaž
Žlica kisle smetane.

Postopek

Na olju prepražiš šalotko in česen, ko sta šalotka in česen prepražena, dodaš čemaž, ki ga prav tako prepražiš. V posodo s čemažem dodaš začimbe in na nizki temperaturi z malo vode čemaž dušiš. Po desetih minutah dodaš kislo smetano in omaka je pripravljena.  Hkrati skuhaš tudi rezance, ki jih v ponvi zmešaš s čamažem. Za mesojedce lahko popečeš tudi koščke kranjske klobase, ki jih posuješ po rezancih. Na kupček rezancev, pa posuješ poljubni sir.




Ni komentarjev:

Objavite komentar