o meni

četrtek, 4. april 2013

Bučni njoki


Zakaj si za kosilo ne privoščiš bučnih njokov? Izdelava je zelo preprosta in hitra.
Sestavine, ki jih potrebuješ so:
800 g buče (muškatna buča)
250 g bele moke
150 g polonozrnate moke
100 g krompirja
1 jajce
Beli poper
Sol
Bazilika
Muškatni orešček

Postopek

Najprej na koščke narežeš olupljeno bučo in jo skuhaš v vreli vodi (približno 15 minut). Istočasno skuhaš tudi na koščke narezan krompir. Ko je buča kuhano, jo pretlačiš v pire. Pire daš v cedilo in odstran odvečno vodo. Pire pustiš, da se ohladi, prav tako narediš pire iz krompirja. Medtem ko se pireja hladita, stehtaš moko in pripraviš ostale sestavine, ki jih potrebuješ. Ko sta pireja ohlajena jih zmešaš skupaj in dodaš jajce, sol in ostale začimbe. Naslednji korak je, da vmešaš moko, ki jo steseš skozi cedilo. Vse skupaj dobro pregneteš in po potebi dodaš še malo moke, da lahko oblikuješ njoke. Testo naj v hladilniku počiva pol ure.

Oblikovanje njokov

Najlažje jih oblikuješ tako, da testo razdeliš na 4 dele in oblikuješ štiri kače. Oblikuješ jih tako, da jih rezeš z nožem na približno en prst široke trakove.

Kuhanje

Njoke kuhaš v vrelem kropu tako dolgo, da priplavajo na površje.

Postrežba

Njoki bodo dobri  z različnimi omakami: paradižnikovi, gobovi, smetanovi... Lahko pa jih pripraviš samo v zeliščnem maslu, ki ga narediš tako, da v maslu prepražiš različne začimbe in potem steseš njoke v ponev v kateri pripravljaš zeliščno maslo. Enostavno vendar okusno, lahko jih pokaplaš tudi z bučnim oljem.

Shranjevanje njokov

Velikokrat se zgodi, da je njokov preveč za eno kosilo in ne veš, kaj bi z ostalimi njoki. Najbolje je, da še ne skuhane posamično zamrzneš na krožniku, ki ga  obložiš s peki papirjem in imaš tako domače njoke vedno na razpolago.




Ni komentarjev:

Objavite komentar