o meni

petek, 5. april 2013

Tortilja


Tortilja je najbolj prepoznavna jed iz Španije, omenja se jo že leta 1817 in naj bi prišla iz Pamplone. Je preprosta jed, ki so jo jedli tudi španski vojaki.
Za tortiljo potrebuješ:
500 g krompirja
1 čebulo
100 ml olivnega olja
sol in poper
3 jajca

Postopek

Najprej na tanke rezine narežeš krompir in čebulo. V ogreto ponev naliješ olje in popražiš čebulo in krompir. Po 5 minutah zmanjšaš temperaturo in pražiš še 20 minut. Krompir in čebulo mešaš, da ne porjavita, med mešanjem soliš in popraš. Po 20 minutah odstraniš posodo iz ognja in krompir in čebulo ohladiš. Medtem zmešaš 3 jajca in v njih streseš krompir in čebulo in vse skupaj dobro premešaš. Na štedilnik zopet postaviš ponev velikosti 26 cm in vanjo naliješ malo olja in ko začne cvrčati v ponev streseš zmes iz jajc, krompirja in čebule. Vse skupaj pečeš tako dolgo, da je spodnja stran lepo rjavkasta in da tortilja odstopi od sten ponve. Nastopi najbolj zahteven postopek, in sicer obračanje tortilje. Najlažje je, da si pripraviš veliko desko na katero prevrneš ponev s tortiljo in potem iz deske ponovno pretreseš tortiljo v ponev in jo popečeš še iz druge strani.

Postrežba
Tortiljo lahko ponudiš kot predjed ali glavno jed. Lahko jo ponudiš hladno, lahko pa tudi toplo. Za prilogo k tortilji predlagam, da si popečeš dober zrezek ali pa si narediš guacamole.



Ni komentarjev:

Objavite komentar