o meni

petek, 5. april 2013

Ajdovi krapi


Za ajdove krape potrebuješ:
Testo:
400 g ajdove moke
6 dl slanega kropa
bela moka po potrebi
Nadev:
500 g skute
2 rumenjaka
2 beljaka
180 g kisle smetane
5 pesti drobtin
5 pesti prosene kaše

Postopek

Najprej zavreš vodo, ki jo dobro soliš in z njo popariš ajdovo moko in počakaš, da se moka čisto ohladi.
Medtem ko se moka hladi pripraviš nadev. Najprej skuhaš proseno kašo, ki jo moraš ohladiti. V posodo daš skuto, kateri primešaš kislo smetano in 2 rumenjaka, sol in drobtine, ko pa je kaša ohlajena, pa vmešaš še proseno kašo in sneg dveh beljakov.

Priprava testa            
                                                           
Ohlajeno moko zgneteš v hmogeno testo, ki mu po potrebi dodaš še malo bele moke ali ržene. Testo se ne sme lepiti na prste.

Oblikovanje krapov

Testo razvaljaš na približno 3 mm. Krape najbolje oblikuješ z modelom za krofe, s katerim izsekaš kroge. Zlaganje krapov si lahko ogledaš v priloženih slikah.

Kuhanje krapov

Krape kuhaš v osoljeni vodi, krapi so kuhani, ko priplavajo na gladino.

Postrežba

Krape ponudiš kot prilogo, k zrezkom v omaki, piščancu... Krapi so vsestranski lahko jih ponudiš tudi kot sladico, in sicer s posušenim sadjem z medom


Ni komentarjev:

Objavite komentar