o meni

petek, 5. april 2013

Pečena prosena kaša s slivami


Proseno kašo pridobivamo iz prosa, ki ne vsebuje glutena in je zato primeren za ljudi s celiakijo. Proso je bogato z vitamini skupin B, folno kislino,kalcijem, železom, kalijem, magnezijem in cinkom.  Slovenski pregovor pravi: »Prosena kaša, mati naša!« To nam da vedeti, da so že naše babice in dedki vedeli, da proso vsebuje veliko snovi, ki so dobre za naše boljše počutje.
Zato ti predlagam, da si za sladico ali zajtrk narediš proseno kašo s suhimi slivami.
Sestavine, ki jih potrebuješ so (za 4 osebe):
500 g prosene kaše

1 l mleka

100 g masla

100 g izkoščičenih suhih sliv

100 g rjavega sladkorja

3 jajca

Postopek
Mleko zavreš in v njem stopiš maslo in rjavi sladkor, primešaš kašo in kuhaš približno 20 minut. Kašo ohladiš in ji dodaš suhe slive in 3 umešana jajca. 
Peka
Maso sreseš v pekač in ga daš za 45 minut v ogreto pečico na 180 C.
Postrežba
Proseno kašo lahko ponudiš kot odličen zajtrk, lahko pa tudi kot odlično sladico h kateri ponudiš kepico vanilijevega sladoleda.



Ni komentarjev:

Objavite komentar