Tortilja je najbolj prepoznavna jed iz Španije, omenja se jo že leta 1817
in naj bi prišla iz Pamplone. Je preprosta jed, ki so jo jedli tudi španski
vojaki.
Za tortiljo potrebuješ:
500 g krompirja
1 čebulo
100 ml olivnega olja
sol in poper
3 jajca
Postopek
Najprej na tanke rezine narežeš krompir in čebulo. V ogreto ponev naliješ
olje in popražiš čebulo in krompir. Po 5 minutah zmanjšaš temperaturo in pražiš
še 20 minut. Krompir in čebulo mešaš, da ne porjavita, med mešanjem soliš in
popraš. Po 20 minutah odstraniš posodo iz ognja in krompir in čebulo ohladiš.
Medtem zmešaš 3 jajca in v njih streseš krompir in čebulo in vse skupaj dobro
premešaš. Na štedilnik zopet postaviš ponev velikosti 26 cm in vanjo naliješ
malo olja in ko začne cvrčati v ponev streseš zmes iz jajc, krompirja in
čebule. Vse skupaj pečeš tako dolgo, da je spodnja stran lepo rjavkasta in da
tortilja odstopi od sten ponve. Nastopi najbolj zahteven postopek, in sicer
obračanje tortilje. Najlažje je, da si pripraviš veliko desko na katero prevrneš
ponev s tortiljo in potem iz deske ponovno pretreseš tortiljo v ponev in jo
popečeš še iz druge strani.
Postrežba
Tortiljo lahko ponudiš kot predjed ali glavno jed. Lahko jo ponudiš hladno,
lahko pa tudi toplo. Za prilogo k tortilji predlagam, da si popečeš dober
zrezek ali pa si narediš guacamole.
Ni komentarjev:
Objavite komentar