o meni

nedelja, 25. avgust 2013

Morski krožnik

Za morski krožnik za 2 osebi potrebuješ:

0,5 kg sardelic
0,5 kg lignjov
1/2 čebule
2 stroka česna
mediteranske začimbe
sir
drobtine
slanino ali pršut
sol, poper
1 dcl vina (malvazija)

Postopek

Najprej pripraviš ribe in lignje, odstraniš drobovje iz sardel in jih dobro opereš. Nato ponoviš postopek tudi pri lignjih, odrežeš lovke in odstraniš drobovje iz žepka. Iz lovk odrežeš glavo in lovke nasekljaš.

Očiščene sardele obrišeš s papirnato brisačko in jih povaljaš v moki in pustiš, da počivajo do peke. Med tem pripraviš nadev za lignje, najprej nasekljaš čebulo, česen, lovke in slanino. Začeš s praženjem, v ponev nakapljaš malo olivnega olja in streseš slanino, da slanina spusti še malo masti za praženje čebule. Čebulo prepražiš in dodaš nasekljane lovke. Lovke pražiš tako dolgo, da spustijo vodo in voda povre. Sedaj zaliješ z vinom in začiniš, ko vino povre je zmes gotova. Pretreseš jo v skledico in primešaš še malo drobtin, da je zmes malo bolj gosta.

Polnjenje lignjov

Lignje napolniš z maso in v žepek, položiš košček sira (poljubnega), žepek zašiješ z zobotrebcem, tako kot, da bi šival z iglo.

Peka

Lignje lahko pečeš na žaru ali pa uporabiš ponev. Lignji so pečeni zelo hitro približno 6 minut na vsaki strani. Prav tako pečene sardelice, ki so pečene tudi zelo hitro, približno 4 minute na vsaki strani.

Priloga

K ribami in lignjom lahko pripraviš tržaško omako, za prilogo pa pripraviš popečeno zelenjavo s pečenim krompirjem.



Ni komentarjev:

Objavite komentar