Osnovne sestavine za cornwallske žepke so:
krompir, repa in meso. Ta jed je poznana v Cornwallu v Angliji. Včasih so jo
jedli rudarji, ki so kopali rudo v okoliških rudnikih. Angleški izraz je
Cornish pasty.
Za testo
potrebuješ:
225 g moke
1 žličko pecilnega praška
½ žličke soli
60 g masla
60 ml vode
1 rumenjak.
Vse sestavine zmešaš v gladko testo in pustiš
stati približno pol ure.
Medtem ko testo počiva, pripraviš sestavine za
nadev žepka. Repo in krompir narežeš na majhne kocke in jih kuhaš 5 minut v
vreli vodi. Po petih minutah odstaviš
posodo in odliješ vodo. Krompir in repo pa ohladiš z mrzlo vodo, da ustaviš
kuhanje. Med kuhanjem repe v ponvi
prepražiš čebulo in meso, ter začiniš s soljo in poprom.
Zlaganje
žepkov
Testo razdeliš na 4 dele in vsak del zvaljaš v
krog . Na testo potreseš mesni nadev in čež še krompir in repo, ko potreseš vse
sestavine žepek prepogneš in rob žepka dobro stisneš, da nadev ne uhaja iz
žepka. Žepke premažeš z jajcev, da med pečenjem dobijo lepo barvo.
Peka
Žepke najprej pečeš 10 minut pri 210 C, potem pa
temperaturo znižaš na 185 C in pečeš še dodatnih 40 minut.
Ni komentarjev:
Objavite komentar