o meni

četrtek, 4. april 2013

Cornwallski žepki


Osnovne sestavine za cornwallske žepke so: krompir, repa in meso. Ta jed je poznana v Cornwallu v Angliji. Včasih so jo jedli rudarji, ki so kopali rudo v okoliških rudnikih. Angleški izraz je Cornish pasty.
Za testo potrebuješ:
225 g moke
1 žličko pecilnega praška
½ žličke soli
60 g masla
60 ml vode
1 rumenjak.

Postopek


Vse sestavine zmešaš v gladko testo in pustiš stati približno pol ure.
Medtem ko testo počiva, pripraviš sestavine za nadev žepka. Repo in krompir narežeš na majhne kocke in jih kuhaš 5 minut v vreli vodi.  Po petih minutah odstaviš posodo in odliješ vodo. Krompir in repo pa ohladiš z mrzlo vodo, da ustaviš kuhanje.  Med kuhanjem repe v ponvi prepražiš čebulo in meso, ter začiniš s soljo in poprom.

Zlaganje žepkov

Testo razdeliš na 4 dele in vsak del zvaljaš v krog . Na testo potreseš mesni nadev in čež še krompir in repo, ko potreseš vse sestavine žepek prepogneš in rob žepka dobro stisneš, da nadev ne uhaja iz žepka. Žepke premažeš z jajcev, da med pečenjem dobijo lepo barvo.

Peka

Žepke najprej pečeš 10 minut pri 210 C, potem pa temperaturo znižaš na 185 C in pečeš še dodatnih 40 minut.

H cornwallskim žepkom lahko ponudiš kislo zelje.


Ni komentarjev:

Objavite komentar