o meni

četrtek, 4. april 2013

Fernandelni ala Kuharaj


Za kvašeno testo potrebuješ naslednje sestavine:
450 g moke
35 g svežega kvasa
3 rumenjake
2 žlici sladkorja
Ščepec soli
Limonina lupinica
2 dcl mleka
Vanilijev sladkor

Izdelava testa

Najprej pripraviš kvasec, ki ga narediš iz 2 žlic sladkorja, kvasa in mleka. Kvas nadrobiš in raztopiš v 10 žlicah mleka ter 2 žlicah sladkorja. Vse skupaj dobro premešaš in na rahlo potreseš z moko, zmes pustiš približno 10 minut, da naraste. Medtem pripraviš in stehtaš ostale sestavine in streseš vse skupaj v mešalnik vključno s kvascem, ko je testo dobro pregneteno, ga pustiš stati približno 1 uro, da testo naraste.
Priprava nadeva
Za nadev potrebuješ:
100 g mletih mandeljev
100 g masla
100 g sladkorja
100 g rozin

Maslo in sladkor dobro stepeš, da masa postane mazljiva in dodaš mlete mandelje. in 100 g rozin, ki jih prej namočiš v rumu.

Izdelava fernadelnov

Testo razvaljaš v kvadrat približno na 0,5 cm debelo. Na testo namažeš nadev in posuješ z rozinami, ki jih prej namočiš v rumu. Testo zviješ v tesno zavito rolo, ki razrežeš na 2 cm debele kolobarje. Kolobarje zlagaš v namaščen pekač in naj bodo malo narazen, ker še narastejo. Kolobarje pustiš še 20 minut v pekaču, da še enkrat vzhajajo.

Peka

Fernandelne pečeš 20 minut na 180 C, potem odpreš pečico in fernandelne preliješ s prelivom, ki ga narediš iz 2 dl vročega mleka in 2 žlicama sladkorja. Prelite fernandelne pečeš še 10 minut.

Postrežba

Po končani peki jih pustiš še nekaj časa v odprti pečici, da se napijejo še s preostalim prelivom. Najbolje je, da jih poješ še preden se ohladijo. J



Ni komentarjev:

Objavite komentar