o meni

četrtek, 4. april 2013

Idrijski žlikrofi


Med listanjem knjige Okusiti Slovenijo avtorja Janeza Bogataja, se mi je porodila misel, da bi si naredil tipično idrijsko jed ŽLIKROFE.  Preprosta jed odličnega okusa in še slovenska povrhu. Vse prevečkrat težimo k tuji kuhinji, pozabljamo pa, kako  dobre so tipične slovenske jedi, ki jih lahko brez skrbi uvršamo v vrh svetovne kulinarike. Zato ti predlagam, da vsaj enkrat na teden skuhaš nekaj pristno slovenskega. V teh časih, ko nas bombandirajo s tujimi stvarmi in tujimi kuhinjami, se moramo še toliko bolj zavedati pomena slovenske kulture in običajev. In odločil sem se, da ti danes ponudim recept za idrijske žlikrofe.

Testo za rezance:

30 dag moke
1 jajce
1 čajna žlička olja
Voda (po potrebi)

Nadev:
½ kg krompirja
50 g čebule
50 g slanine
Majaron
Drobnjak
Poper
Sol

Postopek
Najprej zamesiš testo, ki ga gneteš tako dolgo, da je voljno in elastično in se ne prijema rok. Če testo prerežeš mora biti brez luknjic. Testo oblikuješ v hlebček in ga pustiš počivati 1 uro.
Sedaj se lotiš priprave nadeva. Olupiš krompir in ga skuhaš do mehkega. Še toplega pretlačiš in mu dodaš prepraženo čebulo in slanino. Dodaš tudi vse ostale začimbe.
Ko je testo »spočito«, ga razvaljaš na trakove in začneš na trakove polagati kroglice nadeva, ki naj bodo velike kot lešniki. Nadev nalagaš približno za en prst narazen. Oblikovanje žlikrofov je zelo enostavno, velkost žlikrofa je približno 3 cm v dolžino in 2 cm v višino. Na vrhu žlikrofa pritisneš s prstom, da narediš vdolbino.

Kuha

Žlikrofi so kuhani zelo hitro, in sicer takrat, ko priplavaja na površje. Kuhaš jih v slanem kropu. Predlgam ti, da jih skuhaš tik pred postrežbo.
Žlikrofi se odlično podajo k golažu, zrezkom.


Ni komentarjev:

Objavite komentar