Vedno, ko pomislim na govnač, se spomnim dogodka
iz otroštva, in sicer pohoda na Kofce. Po dolgi poti na Kofce in bližajoči se
koči sem postal neznansko lačen in ker je ponudba v planinskih kočah zelo
pestra, nam je oskrbnica postregla z govnačem. Govnač je preprosta jed iz
ohrovta, mesa in krompirja, vendar sem jo takrat zmazal kot bi jedel kos
čokoladne torte. Od takrat se vedno
spominjam govnača iz Kofc, ki je bil tako okusen, da ga mati niso znali nikoli
pripraviti J. Vedno sem ji
rekel, da to pa že ni tapravi govnač.
Seveda je bil tisti govnač iz Kofc boljši zato, ker sem bil po dolgi
poti utrujen in lačen in je bil govnač
skuhan iz najbolj temnozelenih listov in ne iz sredic.
Za govnač potrebuješ:
10 listov ohrovta
4 krompirje
200 g govejega ali svinjskega mesa za golaž
½ čebule
kumino, česen, poper, sol, brinovi jagodi in lovorjev listPostopek
Najprej narežeš ohrovt na prst debele rezini, ki
jih preliješ z vrelo vodo in jih postiš, da se ohrovt malo zmehča. Ohrovt pobereš iz vode in ga odcediš. Na
štedilnik pristaviš posodo in v njej prepražiš čebulo in meso, če imaš rad
vino, pa mesu in čebuli priliješ kozarček rdečega vina. Vino se mora pokuhati,
kasneje pa dodaš še ohrovt in na kocke narezan krompir. Temperaturo štedilnika
znižaš na srednjo temperaturo zaliješ z
vodoin začiniš z začimbami. Kuhaš približno uro in pol, da se vse dobro skuha,
če je juha pregosta, krompir pretlačiš ali zgostiš z dvema žlicama moke.
Postrežba
Govnač je enolončnica in jo lahko postrežeš v
kruhovi posodici z žličko kisle smetane.
Ni komentarjev:
Objavite komentar