o meni

petek, 5. april 2013

Korenčkova pita


Najprej nakaj koristnih podatkov o korenju. Korenje je pomemben predstavnik zdrave zelenjave, vsebuje namreč veliko beta karotina, ki je pomemben za zdrave oči, kožo in lase. Korenje vsebuje tudi ogljikove hidrate, kalij, kalcij, železo, vitamin K in folno kislino. Korenje varuje prebavila, jetra, razstruplja telo, uničuje bakterije in viruse ter spodbuja delovanje ledvic. Zato je pomembno, da je velikokrat v tedenskem jedilnem listu.
Odločil sem se, da predstavim odlično korenčkovo pito iz ržene moke.
Sestavine, ki jih potrebuješ:
300 g korenja
1 čebula
180 g kisle smetane
3 jajca
začimbe (origano, bazilika, beli poper, sol in malo mete)
Testo
300 g ržene moke
100 g masla
1 jajce

Postopek

Najprej se lotiš priprave testa, ki ti vzame največ časa. V kozici raztopiš maslo, natehtaš moko, ki jo streseš v večjo posodo za mešanje. V moko narediš luknjo, v katero daš raztopljeno maslo. Maslo zmešaš z moko in dodaš jajce, ki ga predhodno stepeš. Vse skupaj malo posoliš in dobro pregneteš. Testo zaviješ v folijo in naj počiva v hladlniku pol ure. 

Nasvet za krhko testo

Najboljše krhko testo nastane, če se držiš razmerja 3:1 (moka:maščoba), ko pa delaš krhko testo za sladko pito, pa se držiš razmerja 3:2:1 (moka:maščoba:sladkor). Seveda lahko dodaš tudi jajce, kar pa ni nujno.

Priprava nadeva

Medtem ko testo počiva, pripraviš nadev. Njegova priprava je zelo enostavna, najprej korenje olupiš in ga naribaš. Sesekljaš čebulo, ki jo prepražiš na olivnem olju skupaj s korenjem. Vse skupaj začiniš po okusu. Pražiš približno 10 minut.
Za nadev potrebuješ tudi 3 jajca, ki jih stepeš in vmešaš v kislo smetano. V zmes kisle smetane in jajca, pa streseš tudi ohlajen korenček.

Peka in priprava

Spočito testo razvaljaš in ga položiš v dobro namaščen okrogel pekač. Na testo streseš nadev in pečeš približno 40 minut na 180 C.

Postrežba

Pito lahko ponudiš kot prilogo ali pa glavno jed s kakšno dobro prilogo kot je mariniran korenček v jabolčnem kisu in medu.







Ni komentarjev:

Objavite komentar