o meni

petek, 5. april 2013

Pustni krofi


Velikokrat imamo strah pred izdelovanjem krofov, vendar ti bo po tem receptu, tudi peka krofov enostavna.
Za približno 24 krofov potrebuješ:
1 kg moke
2 kocki kvasa
7 rumenjakov
60 g sladkorja
1 vanilijev sladkor

1 dl olja
½ dl ruma
1 žlička soli
½ limone (sok)
Vse sestavine morajo biti ogrete na sobno temperaturo.

Postopek

Najprej narediš kvasec, ki ga narediš tako, da v skodelici v 6 žlicah toplega mleka raztopiš kvas in primešaš 2 žlički sladkorja. Vse skupaj dobro premešaš in potreseš z malo moke. Kvasec naraste v približno 15 minutah.
Medtem stehtaš sladkor in ostale sestavine. Sladkor, vanilij in rumenjake penasto vmešaš in postopoma dodajaš olje in potem še rum. Mešaš dalje in dodaš limonin sok, mleko (toplo), sol in vzhajan kvas.  Nazadnje vmešaš še presejano moko. Vse skupaj mešaš še 15 minut, da se sestavine dobro povežejo.
Lahko dodaš tudi malo arome mandljev.

Izdelovanje krofov

Moj način izdelovanja krofom je, da izdelujem kroglice, in sicer z žlico vzamem iz posode približno      60 -70 g mase in iz nje izdelam kroglice. Drugi način je, da testo razvaljaš na 1,5 cm debelo in z modelom za krofe izsekaš kroge.
Kroglice polagaš na pomokano krpa ali prt. Pustiš jih, da 2X vzhajajo.

Cvrtje krofov

Krofe cvrem v fritezi, ki jo ogrejem na 160 C in jih najprej cvrem 3 minute v zaprti fritezi, potem krof obrnem in pustim fritezo odprti in jih cvrem še 3 minute.
Če nimaš friteze, jih seveda lahko cvreš tudi v posodi v katero naliješ za tri prste olja. Olje je dobro segreto takrat, ko postaviš kuhalnico v posodo in se okoli nje nabirajo mehurčki.
Nasvet: krofe polagaj v fritezo z vzhajano stranjo navzdol, da bodo krofi imeli lep venček.

Polnjenje marmelade

Marmelado polniš v še vroče krofe, če je marmelada pretrda jo dobro premešaš in dodaš malo vode.



Ni komentarjev:

Objavite komentar