o meni

ponedeljek, 22. april 2013

Skutina pita z regratom


Regrat je zelo hvaležna rastlina, ki jo lahko uporabljaš na različne načine, eden od načinov je tudi, da ga uporabiš za pito.

Za testo potrebuješ:

200 g moke
100 g masla
2 žlici kisle smetane in sol.

Postopek

Sestavine zmešaš v posodi in jih zgneteš v homogeno masa in pustiš počivati v hladilniku pol ure.

Za nadev potrebuješ:


2 pesti regrata
100 g pršuta
500 g skute
2 jajci
sol, origano, poper...

Postopek

Nadev pripraviš tako, da najprej na olju prepražiš regrat in pršut in pustiš, da se malo ohladi. Medtem zmešaš skuto z jajci in zmes začiniš.

Postopek sestavljanja pite

Testo razvaljaš v krog in ga položiš v namaščen pekač za pite. Na testo vliješ zmes skute in jajc in v zmes vmešaš nasekljan regrat in pršut. Po vrhu lahko pito obložiš z mocarelo ali drugim sirom.

Peka

Pito pečeš 45 minut na 200 C.





petek, 19. april 2013

Pica z regratom


Za nadomestek rukole, lahko na pici uporabiš tudi regrat.

Za testo in nadev potrebuješ:

200 g ržene moke
130 ml mlačne vode
½ kocke kvasa                             
regrat
1 zavitek mocarele
začimbe.

Postopek

Najprej natehtaš moko, vanjo nadrobiš kvas in vmešaš vodo. Testo dobro pregneteš in ga pustiš, da vzhaja pol ure.
Medtem pripraviš regrat, ki ga nahitro prepražiš in začiniš s poprom in soljo.
Testo razvaljaš na pekaču in najprej premažeš s pasiranim paradižnikom, posuješ z baziliko in origanom in nato razprostreš regrat. Nato narežeš mocarelo in jo razporediš po testu.

Peka

Pico pečeš v pečici 20 minut na temperaturi  220 C. Po približno 10 minutah lahko dodaš jajci.


četrtek, 18. april 2013

Goveja jetrca s polento


Za jetrca v omaki potrebuješ:

250 g govejih jetrc
½ čebule
paradižnikovo mezgo
žličko paprike v prahu
poper, sol, majaron, lovorjev list, rožmarin
po želji kapre

Postopek

Najprej na olju prepražiš nasekljano čebulo in dodaš nasekljana jetrca in žličko paprike. Vse skupaj dobro prepražiš in paziš, da se ti ne prismodi. Postopa zalivaš z vodo ali belim vinom. Dodaš začimbe in paradižnikovo mezgo, ter na nizki temperaturi kuhaš 30 minut. Proti koncu kuhanja posoliš in po potrebi zgostiš z moko, ki jo raztopiš v vodi in jo zliješ v omako.  

K jetrcam ponudiš kuhano polento.



torek, 16. april 2013

Jagodni kolački (cupcakes)


Sezona jagod se bo počasi začela in prav je, da tudi sladice prilagodiš sezoni. Zato sem se odločil, da naredim odlične kolačke, ki vam jih bom predstavil v receptu.

Potrebuješ:

110 g masla
180 g sladkorja
2 jajci
250 g moke
125 ml mleka
1 žlička pecilnega praška
3 žlice jagodne marmelade

Postopek

Najprej zmešaš maslo in sladkor, ki ju mešaš približno 5 minut z elktričnim mešalnikom. Dodaš jajca in zopet mešaš. V zmes izmenično dodajaš 1/3 moke in 1/3 mleka in dodaš pecilni prašek. Po mešanju z žlico dodaš marmelado in jo vmešaš v maso.

Peka

Pečico ogreješ na 170 C in pečeš 25 minut.

Okraševanje

Za okrasitev zmešaš  150 g masla, 500 g sladkorja v prahu in 2 žlici mleka. Z mešalnikom mešaš tako dolgo, da nastane gladka zmes (10 – 15 minut).






Fritata s spomladanskim zelenjem


Fritata je jajčna jed, v kateri lahko uporabiš razno zelenjavo npr. blitvo, šparglje, regrat, čemaž...
V preizkušanje, pa vam prilagam recept za fritato z regratom in čemažem.

Potrebuješ:

4 jajca
2 žlici moke
pest regrata
pest čemaža
sol, poper.

Postopek

Postopek je zelo enostaven opran regrat in čemaž nasekljaš in na hitro popražiš na olivnem olju. Medtem jajca zmešaš z moko in jih vliješ v ponev.

Namig

Fritato najlažje obrneš tako, da čez ponev položiš velik krožnik in vsebino ponve prevrneš na krožnik. Fritato pa streseš v ponev, da se popeče še iz druge strani.


sreda, 10. april 2013

Svinjski zrezki v mediteranski omaki s pirejem iz krompirja in čemaža


Za omako potrebuješ:
10 črnih oliv
1 korenje (veliko)
10 kaper
2 šalotki
paradižnikovo mezgo
lovorjev list, rožmarin, origano, poper, sol

Priprava mesa


Svinjske zrezke dobro potolčeš jih nasoliš, popraš in na eni strani pomokaš. Najprej jih na vroči ponvi na hitro popečeš, da dobijo zlatorumeno barvo. Popečene zrezke vzameš iz ponve in v isti ponvi prepražiš čebulo in korenček. Zaliješ z paradižnikovo mezgo in dodaš na koščke narezane olive in kapre. Zrezke ponovno položiš v ponev in jih po potrebi zalivaš z vodo. Vodo lahko nadomestiš z vinom. Omako začiniš in pustiš kuhati približno 30 minut. Po 30 minutah maso vzameš iz ponve in omaka spasiraš s paličnim mešalnikom. Omako precediš skozi cedilo, jo po potrebi še malo posoliš in zaliješ z vodo, če pa je omaka preredka jo zgostiš z jedilnim škrobom.

Priprava pireja

Medtem ko se zrezki kuhajo narežeš krompir in ga daš kuhati. Pristaviš tudi posodo z vodo, v kateri poblanširaš čemaž. Blanširani čemaž nasekljaš in ga dodaš kuhanem krompirju. Pire pripraviš tako, da v krompir dodaš 1 žlico masla in žlico kisle smetane in malo mleka. Vse skupaj pretlačiš in dodaš naseklajan čemaž.


torek, 9. april 2013

Korenčkova juha


Sestavine, ki jih potrebuješ so naslednje:
3 korenčke
1 krompir
½ čebule
1 žlico kisle smetane
Začimbe (curry, origano, timijan, čili, poper, sol)

Postopek

Najprej prepražiš na drobno nasekljano čebula naolivnem olju, dodaš narezan korenček in krompir. Vse skupaj dobro popražiš in zaliješ z vodo. Proti koncu kuhanja (po 20 minutah), poljubno začiniš. Juho spasiraš, dodaš žličko kisle smetane in postrežeš.