o meni

petek, 5. april 2013

Bulgurjeve kroglice s prilogo


Potrebuješ:
150 g bulgurja
100 g rikote
1 jajce
origano, baziliko, poper in sol

Postopek

Najprej skuhaš bulgur in ga pustiš, da se malo ohladi, ko je ohlajen vanj vmešaš rikoto, jajce in začimbe. Pustiš 10 minut, da se jajce vpije v bulgur. Zmes oblikuješ v kroglice, ki jih popečeš na olju.

Za prilogo potrebuješ:
1 pločevinko čičerike
1 veliko korenje

2 šalotki
1 pest graha
curry, poper sol in čili v prahu

Postopek

Najprej naseklaš čebulo in korenje.Čebulo prepražiš na olju in postopoma dodajaš ostalo zelenjavo. Začiniš z začimbami in kuhaš približno 15 minut, po potrebi zalivaš z vodo. Če je priloga preredka, jo zgostiš z žličko škroba ali moke.


Čemažev namaz s hrenom


Za čemažev namaz potrebuješ:
100 g čemaža
20 g naribanega hrena
250 g rikote
poper in sol

Postopek

Najprej blanširaš čemaževe liste in jih na drobno nasekljaš in naribaš hren. Vzameš posodo v katero streseš rikoto, čemaž in hren, vse skupaj dobro premešaš in začiniš.


Čemaževa kremna juha


Začela se je pomlad in z njo prvi poganjki čemaža ali divjega česna. Čemaž je zelo okusna rastlina, ki je v celoti užitna, lahko zaužiješ korenino, list in tudi cvet. Pri nabiranju moraš le paziti, da ga ne zamešaš s kronco. Najlažje ga spoznaš po vonju, diši po česnu.

Za juho potrebuješ:
200 g čemaža
2 krompirja
1/2  čebule
poper in sol
1 žlico kisle smetane

Postopek

Najprej na olju prepražiš na drobno nasekljano čebulo, dodaš narezan čemaž in na kocke narezan krompir. Zaliješ z vodo in začiniš po okusu, kuhaš približno 20 minut. Po 20 minutah juho spasiraš s paličnim mešalnikom in vmešaš kislo smetano.



Kavni kolački cupcakes


Danes sem se spravil prvič spravil delati popularne CUPCAKES, odločil sem se, da naredim kavine cupcakes in združim svoji najljubši živili kavo in čokolado.
Za testo potrebuješ:
170 g moke
40 g kakava v prahu
1 žlička pecilnega praška
½ žličke sode bikarbone
1 ščep soli
½ skodelice mleka
½ skodelice močne kave
1 žlička instant kave
1 vanilijev sladkor ali arome
110 g masla
220 g sladkorja
1 jajce

Postopek

1. Skuhaš turško kavo in vanjo vmešaš 1 žličko instant kave in pustiš, da se kava ohladi na sobno temperaturo.
2. Segreješ pečico na 180 C.
3. Zmešaš moko, kakav, pecilni prašek, bikarbono in sol.
4. Penasto stepeš maslo in sladkor (2 – 3 minute), dodaš mleko, kavo, vanilijevo aromo in postopoma dodaš moko.
5. V pekač  položiš papirnate skodelice in v njih napolniš zmes.
6. Pečeš 20 – 25 minut in jih popolnoma ohladiš

Krema za okrasitev

250 g masla
350 g sladkorja v prahu
2 žlički instant kave
2 žlički vroče vode
vanilijeva aroma

Postopek

1. Najprej v skodelici raztopiš kavo z dvema žličkama vode.
2. Z mešalnikom stepeš maslo in sladkor v prahu v mehko in gladko kremo (stepaš približno 10 minut). Na koncu dodaš kavo in  dobro premešaš.

Krema za nadev

30 g kremnega sira
30 g nutele
1 žlica mleka

Postopek

Kremni sir in nutelo zmešaš z mlekom v gladko zmes.

Okraševanje kolačkov

Za okrasitev uporabi vrečko za dekoriranje in ustrezni nastavek, s katerim nabrizgaš kremo na kolačke.
Pred okrševanjem napolniš kolačke z nutelino kremo, napolniš jih tako, da delček kolačka odrežeš in vanj nadevaš kremo. Kolaček zapreš z odrezanim delom.



Ajdovi krapi


Za ajdove krape potrebuješ:
Testo:
400 g ajdove moke
6 dl slanega kropa
bela moka po potrebi
Nadev:
500 g skute
2 rumenjaka
2 beljaka
180 g kisle smetane
5 pesti drobtin
5 pesti prosene kaše

Postopek

Najprej zavreš vodo, ki jo dobro soliš in z njo popariš ajdovo moko in počakaš, da se moka čisto ohladi.
Medtem ko se moka hladi pripraviš nadev. Najprej skuhaš proseno kašo, ki jo moraš ohladiti. V posodo daš skuto, kateri primešaš kislo smetano in 2 rumenjaka, sol in drobtine, ko pa je kaša ohlajena, pa vmešaš še proseno kašo in sneg dveh beljakov.

Priprava testa            
                                                           
Ohlajeno moko zgneteš v hmogeno testo, ki mu po potrebi dodaš še malo bele moke ali ržene. Testo se ne sme lepiti na prste.

Oblikovanje krapov

Testo razvaljaš na približno 3 mm. Krape najbolje oblikuješ z modelom za krofe, s katerim izsekaš kroge. Zlaganje krapov si lahko ogledaš v priloženih slikah.

Kuhanje krapov

Krape kuhaš v osoljeni vodi, krapi so kuhani, ko priplavajo na gladino.

Postrežba

Krape ponudiš kot prilogo, k zrezkom v omaki, piščancu... Krapi so vsestranski lahko jih ponudiš tudi kot sladico, in sicer s posušenim sadjem z medom


Bučni sufle


Buča je res enkratna zelenjava, iz nje lahko pripraviš sladke in slane jedi. Predlagam, da si pripraviš bučni sufle, ki bo očaral tistega, kateremu ga boš pripravil.
Sestavine, ki jih potrebuješ so:
300 g buče (hokaido, muškatna, maslenka, zelena bučka)
1 čebula ali por
začimbe po okusu: rožmarin, origano, čili, poper, sol
2 stroka česna
2 jajci

Postopek

Najprej naribaš bučo, nasekljaš čebulo in vse skupaj prepražiš na olivnem olju. Pražiš tako dolgo, da voda, ki jo spusti buča izpari. Bučo začiniš z začimbami in posodo odstaviš in počakaš, da se buča ohladi. V ohlajeno bučo vmešaš rumenjaka in sneg iz dveh beljakov.

Peka

Za pekač uporabiš lahko model za mafine ali posodice za sufle. V namaščen pekač nadevaš maso in sufleje pečeš 20 minut na 200 C.





Zeljni zvitki


Za zavitke potrebuješ:

12 listov kitajskega zelja
250 g mletega mešanega mesa
100 g ovsenih kosmičev
½ čebule
3 stroke česna
origano, bazilika, beli poper, mleta kumina, sol
1 žlico paradižnikove mezge.
1 jajce

Postopek

Najprej v vreli vodi blanširaš liste kitajskega zelja, ki naj se kuhajo približno 3 minute. Blanširanim listom odrežeš stržene, ki jih narežeš in jih kasneje uporabiš za omako.
V ponvi prepražiš nasekljano čebulo in mleto meso, ki ga začiniš po okusu. Prepraženo meso streseš v posodo, v kateri boš zmešal nadev, ko je meso ohlajeno, vmešaš jajce in ovsene kosmiče.
Maso nadevaš in zaviješ v zvitke, ki naj bodo dobro zviti.

Priprava omake

Na hitro prepražiš čebulo, dodaš ostanke kitajskega zelja, dodaš paradižnikovo mezgo in začiniš. V posodo položiš zvitke in zaliješ z vodo. Kuhaš 20 minut, da se zelje dobro skuha, če vidiš, da je omaka premalo gosta, jo zgostiš z žlico jedilnega škroba.